Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

dilluns, 24 de setembre del 2012

Reflexions de la societat civil congolesa davant del Congrés Mundial dels Mòbils de Barcelona

La Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo, en el marc de la seva campanya “No amb el meu mòbil!”,  us convida a escoltar el testimoni de Moïse Kambere Kayitambya, activista congolès i defensor dels drets humans, actualment secretari permanent de la xarxa GADHOP (Grup d'Associacions de Defensa dels Drets Humans i de la Pau) basada a la província del Kivu Nord a l'est de la R.D. Congo.

Moïse ens parlarà del nou cicle de violència a l'est del país que des del mes d'abril ha provocat desenes de morts i el desplaçament forçat de milers de congolesos. Són moltes i de diversa naturalesa les raons  darrera d'aquest nou episodi de la guerra però una d'elles es l'economia de guerra que genera enormes beneficis per a les persones, les empreses i els països involucrats. 

El proper més de febrer Barcelona acollirà una nova edició del Congrès Mundial del Mòbil, sofisticat aparador de les tendències i novetats de la industria. El ressò mediàtic de l'esdeveniment contrasta amb el silenci i l'oblit sobre la situació de violència que pateixen els habitants a les zones d' extracció del coltà, mineral clau per a la fabricació de productes d'alta tecnologia. 

Un exemple proper de com el nostre model de consum ha acollit les innovacions tecnològiques sense fer preguntes incomodes sobre les condicions d'explotació dels minerals en els que es basen i ha esdevingut compliç de les empreses que actuen de manera irresponsable en aquest contex de violència i d'impunitat davant les violacions dels drets humans de la població local.

Us esperem el pròxim dimarts 25 de setembre a les 19.00 h. a la seu de la Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament (c/Tàpies, 1-3 Barcelona)

Organitza:

Bretxa, Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, Lliga dels Drets dels Pobles, Solidaritat Castelldefels Kasando, Veterinaris Sense Fronteres.

Moïse ( vestit amb jaqueta clara) envoltat d'activistes pels DDHH de la Xarxa GADHOP, Butembo, R..D. Congo