Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

dimarts, 3 de juliol del 2012

Identitat corporativa de la Xarxa d'entitats per la R.D. Congo

Organitzacions No governamentals, ciutadania global, relacions Nord – Sud, violacions dels Drets Humans, són termes que sovint utilitzem les persones i organitzacions que promovem la cooperació al desenvolupament, els drets humans i la pau. Però quina es la percepció i el coneixement d’aquests termes fora d’aquest cercle?
La comunicació social vol construir ponts entre el cercle de convençuts i altres sectors socials que tenen una relació superficial, puntual o ocasional amb les realitats o amb el discurs intel·lectual que hi ha darrera de les paraules concretes.
L’any 2009 un grup d'entitats catalanes vam impulsar una plataforma d’intercanvi  i cooperació sobre la situació a la R.D. Congo que permetés reforçar una agenda de sensibilització i incidència adreçada a la societat catalana i les seves institucions

Llavors constatàvem que malgrat les greus conseqüències de la guerra per a la població local (anomenada “la primera guerra mundial africana”) i les importants connexions entre la violència armada al país i les nostres pautes de consum, la informació que s’oferia als ciutadans era insuficient i de poca qualitat. 
Des de la seva constitució, hem tractar de millorar el coneixement en la nostra societat de la situació a l'est del país i desvelar alguns vincles foscos amb la nostra economia i política internacional.  Ho hem fet mitjançant la organització de xerrades, la projeccions del documental  "Blood in the mobile" o el llançament de la campanya “No, amb el meu  mòbil",


L’esforç comunicatiu també ha arribat a la nostra identitat com a Xarxa. L’any 2011 vam establir una col·laboració amb l’Escola d’Art i Disseny Superior Pau Gargallo per a la definició de la nostra identitat corporativa. Durant el  curs 2011- 2012, dos grups de trenta-dos estudiants del Grau Superior de Gràfica Publicitària acompanyats per les seves professores han analitzat les percepcions sobre la R.D. Congo, els valors, les activitats i les característiques de la nostra iniciativa. El resultat han estat 32 propostes d’imatge corporativa (logotip i imago) per apropar-nos a la societat.

La elecció de la imatge ha estat difícil per l’alta qualitat de les propostes però la millor valorada ha estat la que us adjuntem. Creiem que recull molt bé el nostre esperit col·laboratiu amb entitats d’aquí i d’allà, la mirada esperançada cap a la R.D. Congo i la importància de la mobilització social.
Gràcies estudiants i professores de l'EADS Pau Gargallo ¡¡

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada