Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

Objectius


  • Aportar informació alternativa i crítica sobre la situació a la RDC, especialment de les províncies del Kivu Nord i Sud.
  • Promoure  un canvi d’actitud i el compromís actiu de la ciutadania, a partir del consum responsable i de la denuncia. Donar suport als actors locals que estan denunciant la violació dels DDHH i treballant per la construcció de la pau i la promoció cultural dels pobles.
  • Crear espais de formació, informació i intercanvi d’experiències entre les entitats membres.
  • Aconseguir mitjançant actuacions d’incidència política que la demanda de transparència en el comerç d’aquests minerals estigui present a les agendes polítiques i de les empreses.
  • Promoure un millor coneixement i treball conjunt entre les entitats de l’estat espanyol i les entitats congoleses 

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada