Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

Blood in the mobile


ACTIVITAT CINEFÒRUM
Des de l'any 2011 la Xarxa d’entitats promou el Cinefòrum del documental Blood in the Mobile (veure documental) .
Sol·licitar més informació: xarxacongo@gmail.com
Veure reportatge sobre l'estrena a Barcelona (febrer 2011)

Sinopsi:
Director Frank Piasecki Poulsen. 2010.
Els telèfons estan finançant la guerra al Congo.
La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils provenen de les mines situades a l’est de la RDC. El món occidental està comprant els anomenats minerals del conflicte i per aquest motiu finança una guerra civil que, segons les organitzacions de drets humans, és la més sagnants des de la Segona Guerra Mundial. Durant els últims 15 anys, el conflicte ha costat la vida de més de 5 milions de persones i 300.000 dones varen ser violades. La guerra continuarà mentre grups armats puguin finançar la seva guerra particular venent minerals. Si pregunteu a les companyies telefòniques d'on treuen els seus proveïdors els minerals, cap d’aquestes empreses pot garantir que no estan comprant minerals que provenen de la zona del conflicte.
El documental Blood in the Mobile mostra la connexió entre els nostres telèfons i la guerra civil al Congo. El Director Frank Poulsen viatja a la RDC per veure la indústria minera il·legal amb els seus ulls. Té accés a la mina d’estany més gran de la RDC la qual està controlada per diferents grups armats, i on infants treballen durant dies en estrets túnels a les mines per extreure els minerals que acaben als nostres telèfons mòbils. Després de la seva visita a la mina, Frank Poulsen intenta parlar amb Nokia, la companyia telefònica més gran a nivell mundial. Frank Poulsen vol que la companyia garantitzi que no estan comprant minerals del conflicte i en conseqüència finançant la guerra a la RDC. Nokia no li pot donar aquesta garantia. Blood in the Mobile és un documental sobre la nostra responsabilitat al conflicte del Congo i sobre la responsabilitat social corporativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada