Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

Recursos


ACTIVITATS

 

Taller Mobils Hight tech vides low cost.  

Solideritat Castelldefels Kasando 

Sol·licitar més informació:sckasando@yahoo.es 

Exposició “Congo, perill de riqueses.

Lliga dels Drets dels Pobles. 


Sol·licitar més informació: congo@dretsdelspobles.org

 

ARTICLES

Espanya, Catalunya i el desastre humanitari a la RDC. Josep Mª Royo Aspa, Investigador de l'Escola de Cultura de Pau, Universitat Autònoma de Barcelona. Setmanari La Directa. Desembre 2012. Veure article.


Ni amb el meu mòbil, ni amb la nostra cobertura. David Fernàndez. Setmanari La Directe. Febrer 2013. Veure article.


INFORMES

República Democràtica del Congo: Un estat de la qüestió . Josep Mª Royo Aspa..Institut Català Internacional per la Pau. Estudi realitzat en el marc de les eleccions legislatives i presidencials al novembre 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada