Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

Sabies que...

...la RDC és un país que té les dimensions d’Europa Occidental –2,3 milions de km²–, hi ha al voltant de 200 grups ètnics i altres tantes llengües i cultures mil·lenàries?

...és una país molt ric en recursos naturals, com boscos de fustes precioses –per la seva grandària, és el segon pulmó verd del planeta– or, diamants, petroli, tungstè, urani, coure, estany, cobalt i coltan, entre d’altres

... amb les seves terres fèrtils, que ara estan patint tot un procés de privatització i acaparament per part de capital estranger, es podria alimentar a tota l’Àfrica?

...actualment al voltant del 10% del coltan –abreviatura de columbo-tantalita– que és consumeix a nivell mundial prové de la RDC, però que aquest país disposa del 80% de les reserves futures?
...el coltan és un component indispensable dels dispositius electrònics presents als telèfons mòbils, als reproductors de música portàtils i als ordinadors?.

….l'actual circuit d'explotació i comercialització de tots aquests minerals, i en especial el coltan, està finançant els grups armats i els comandants de les Forces Armades que s'enfronten a l'est del país i provoquen nombroses violacions dels drets humans de la població?

...la manca de transparència a la cadena de subministrament de les indústries electròniques d'aquests minerals fa que els consumidors i les consumidores no sabem si estan finançant la continuïtat d’aquesta guerra i si s’obtenen en condicions de violència i explotació laboral i mediambiental?

...el Congrés dels EUA, a iniciativa d’organitzacions com Global Witness, aprovà al 2010 una llei per garantir que les empreses nord-americanes no utilitzin minerals procedents de la zona del conflicte de la RDC, coneguda com a Dodd-Frank Act Conflict Minerals (Section 1502), i que aquestes empreses presentin auditories per certificar que respecten la llei?.

...la Xarxa d’Entitats per la RDC pretén promoure una legislació internacional que reguli aquest sector, dóna suport i tracta de fer arribar la veu d’aquestes organitzacions, de centenars de periodistes congolesos i congoleses i d’activistes dels drets humans organitzats en associacions i que arrisquen la seva seguretat personal al denunciar les violacions dels drets humans i que lluiten per posar fi aquestes pràctiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada