Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

dilluns, 25 de febrer del 2013



 

 

 

 

 

COMUNICAT DE PREMSA

Congrés Mundial de Mòbils (MWC): demanem responsabilitat i transparència en l'explotació de recursos naturals a les empreses de telefonia mòbil 


La Xarxa d'Entitats per la RD del Congo i Enginyeria Sense Fronteres insten les empreses fabricants a responsabilitzar-se dels impactes que produeix l’extracció de minerals i a introduir més transparència i traçabilitat en la cadena de subministraments per garantir que els minerals utilitzats en la fabricació dels mòbils, entre ells el coltan, no procedeixen de l'explotació il·legal en zones conflictives.

Barcelona, 25 de febrer.- Amb motiu de la celebració a partir d'avui a Barcelona de la sisena edició del Congrés Mundial dels Mòbils (MWC) entre els dies 25 i 28 de febrer, Enginyeria Sense Fronteres i la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo es mobilitzaran aquesta setmana per  exigir responsabilitats  a les empreses de telefonia mòbil, així com  traçabilitat en els minerals utilitzats en la seva cadena de subministraments.

L'objectiu de la mobilització és aprofitar el fet que Barcelona es converteix en la capital mundial del mòbil per visibilitzar al MWC l’impacte de l’extracció de minerals arreu del món i la manca de transparència en l’explotació dels recursos naturals a zones en conflicte, com per exemple a la RD del Congo i el seu paper decisiu en la perpetuació de la guerra i el finançament de grups armats. Alhora, aquesta extracció de minerals s’ha accelerat els darrers anys degut al consum creixent de mòbils i a la reduïda vida útil dels aparells.
Enginyeria sense Fronteres i la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo han preparat mobilitzacions davant de la seu del Congrés:

EXIGIM RESPONSABILITAT en l’extracció de minerals i la producció dels aparells I TRANSPARÈNCIA en la cadena de subministraments de minerals

On? Davant del MWC Congrés Mundial de Mòbils Barcelona 2013. Fira Gran Via L'Hospitalet

Quan?
Dilluns 25 febrer a les 10h: obertura MWC
Dimarts 26 de febrer, de 12 a 13h
Dimecres 27 de febrer, de 18 a 19h
Dijous, 28 de febrer de 12 a 13h

Les ONG reiteren que més enllà d'esdeveniments com el MWC cal posar sobre la taula els impactes que tenen l'extracció de minerals usats en aparells electrònics, així com la necessitat d'incidir tant a nivell individual com col·lectiu en els canvis de dinàmiques necessaris per revertir aquesta situació. Així mateix lamenten la nul·la visibilitat que tenen aquests aspectes al Congrés.

Enginyeria sense Fronteres té en marxa la campanya “El preu de l'abundància, drets humans a les fosques”, que vol impulsar un nou paradigma de desenvolupament humà en què el criteri econòmic deixi de ser rellevant i quedi subordinat a conceptes com la justícia ambiental, el respecte als drets humans o la transformació social. Pretén denunciar els severs impactes  associats a les indústries extractives, que solen ser invisibilitzats, especialment al Sud i les violacions de drets humans sobre poblacions autòctones i indígenes, així com la impunitat de les empreses amb la qual eludeixen constantment les seves responsabilitats en matèria de medi ambient i drets humans.

Per la seva banda, la Xarxa d'entitats per la RD del Congo (coalició formada per diverses entitats com Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, La Bretxa, Lliga dels Drets pels pobles, Solidaritat Castelldefels-Kasando, VSF Justícia Alimentària Global i persones expertes i coneixedores de la regió) està presentant un seguit de declaracions institucionals a ajuntaments catalans, en el marc de la campanya NO AMB EL MEU MÒBIL, iniciada el febrer de 2012. Aquesta és una campanya de sensibilització i d’incidència que vol cridar l’atenció de tots els usuaris i usuàries de telefonia mòbil i la societat en general  sobre la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’expoli dels recursos naturals de la RDC.

Fins al moment, són 10 els ajuntaments catalans que han aprovat aquesta declaració institucional (Lleida, Sabadell, Mataró, Figueres, Manresa, Igualada, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Castellar del Vallès i Vilassar de Mar). L'1 de febrer es va presentar aquesta mateixa declaració institucional a l'Ajuntament de Barcelona, presentada pel grup d'ICV-EUiA, però va ser rebutjada pels grups de CiU i Partit Popular.

La campanya No amb el meu mòbil se suma a un moviment internacional iniciat ja fa diversos anys per l’Associació nord-americana Enough Project, que amb el projecte Raise Hope for Congo ha elaborat un mètode objectiu i rigorós de classificació de les empreses segons el nivell de traçabilitat, control i auditoria i certificació de la cadena comercial de subministrament dels minerals.

La Xarxa d'entitats per la RD del Congo demana als governs espanyol, català i a la UE que estableixin un marc regulatori com el que ja existeix als EUA (Dodd-Frank Act) pel qual les empreses certifiquin que no utilizen minerals provinents de zones conflictives en la fabricació de ginys electrònics i mòbils.

Les entitats que signem aquest manifest seguirem treballant per fer complir les nostres reivindicacions i emplacem a govern i societat civil a prendre accions en aquesta direcció.

Contacte per a premsa i mitjans:

Maria Gas: 639 34 49 58 / Dani Vilaró 675 25 02 70 (Xarxa Entitats RD Congo)
Maria Campuzano 608 09 22 26  / Moises Subirana 661 81 82 73 (Enginyeria sense Fronteres)

Més informació:

www.elpreudelabundancia.org
entitatscongo.blogspot.com.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada