Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

divendres, 1 de març del 2013

COMUNICAT DE PREMSA



El MWC 2013 fuig d'estudi davant de les demandes de més responsabilitat i transparència en la fabricació de mòbils

Amb el lema EXIGIM RESPONSABILITAT en l'extracció de minerals i la producció dels aparells i TRANSPARÈNCIA en la cadena de subministraments de minerals, les i els activistes de la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo han estat presents al MWC els quatre dies de congrés per interpel·lar els assistents i la ciutadania sobre la manca de transparència i traçabilitat en la cadena de subministraments. Aquests són uns requisits essencials per garantir que els minerals utilitzats en la fabricació dels mòbils -entre els quals el coltan-, no procedeixen de l'explotació il·legal en zones conflictives de la RD del Congo, generant mort, violència i pobresa .

Barcelona, 1 de març.- Amb motiu de la celebració a Barcelona de la sisena edició del Congrés Mundial dels Mòbils (MWC), la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo s'ha mobilitzat durant tota la setmana per exigir més responsabilitat a les empreses de telefonia mòbil, així com traçabilitat dels minerals utilitzats en la cadena de subministraments i visualitzar l'impacte en drets humans de l'extracció de minerals arreu del món i la manca de transparència en l'explotació de recursos naturals en zones en conflicte. Un exemple és la RD del Congo, on l'extracció de minerals juga un paper decisiu en la perpetuació de la guerra i el finançament de grups armats. Alhora, aquesta extracció de minerals s'ha accelerat els darrers anys pel consum creixent de mòbils i la reduïda vida útil dels aparells.
Les actuacions es van realitzar a l'entrada del recinte del Congrés, sense cap incidència, despertant la curiositat dels participants, interessats i algunes persones molestes en llegir les reivindicacions. Només dimarts 26 de febrer, agents de la policia local van impedir les accions de la Xarxa i els van desallotjar de l'entrada del Congrés, sense que aquest incident es repetís els altres dies.


La Xarxa d'Entitats per la RD del Congo reitera que, més enllà d'esdeveniments puntuals com el MWC, cal posar sobre la taula els impactes que tenen l'extracció de minerals usats en aparells electrònics, així com la necessitat d'incidir, tant a nivell individual com col·lectiu, en els canvis de dinàmiques necessaris per revertir aquesta situació. Alhora, lamenten la nul·la visibilitat que actualment tenen aquestes qüestions en el Congrés Mundial de Mòbils.
La Xarxa d'Entitats per la RD del Congo (coalició formada per diverses entitats com l'Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, La Bretxa, Lliga dels Drets dels Pobles, Solidaritat Castelldefels-Kasando, VSF Justícia Alimentària Global i persones expertes i coneixedores de la regió) està presentant un seguit de declaracions institucionals a ajuntaments catalans, en el marc de la campanya NO AMB EL MEU MÒBIL, iniciada el febrer de 2012. Aquesta és una campanya de sensibilització i d’incidència que vol cridar l’atenció de tots els usuaris i usuàries de telefonia mòbil i la societat en general sobre la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’expoli dels recursos naturals de la RDC. 
 
13 ajuntaments catalans ja han aprovat una declaració institucional promoguda per la Xarxa

Fins al moment, són 13 els ajuntaments catalans que han aprovat aquesta declaració institucional (Lleida, Sabadell, Mataró, Figueres, Manresa, Igualada, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Castellar del Vallès, Vilassar de Mar, Caldes de Montbui i Llancà). L'1 de febrer es va presentar aquesta mateixa declaració institucional a l'Ajuntament de Barcelona, presentada pel grup d'ICV-EUiA, però va ser rebutjada pels grups de CiU i Partit Popular.
La campanya No amb el meu mòbil se suma a un moviment internacional iniciat ja fa diversos anys per l’Associació nord-americana Enough Project, que amb el projecte Raise Hope for Congo ha elaborat un mètode objectiu i rigorós de classificació de les empreses segons el nivell de traçabilitat, control i auditoria i certificació de la cadena comercial de subministrament dels minerals.

La Xarxa d'entitats per la RD del Congo demana als governs espanyol, català i a la UE que estableixin un marc regulatori com el que ja existeix als EUA (Dodd-Frank Act) pel qual les empreses certifiquin que no utilizen minerals provinents de zones conflictives en la fabricació de ginys electrònics i mòbils.
Malgrat que després d'aquest MWC no s'ha assolit cap compromís, la Xarxa seguirà treballant per fer complir les seves reivindicacions i emplaça les autoritats, organització del MWC i societat civil a prendre accions en aquesta direcció.

La Xarxa d'Entitats per la RD del Congo demana:
  • A l'organització del MWC: que incloguin un espai de reflexió i diàleg sobre la responsabilitat de les empreses de telefonia mòbil en la continuïtat de l'explotació dels recursos naturals a la RD del Congo.
  • A les empreses que participen al MWC: més responsabilitat i transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals, i que es comprometin a no utilitzar el coltan i d'altres recursos minerals explotats il·legalment per a la fabricació dels aparells de telefonia mòbil.
  • A les institucions públiques i privades, impulsores de la Fundació Barcelona Mobile World Capital, que promoguin i vetllin per la inclusió d'aquestes qüestions en futures edicions del MWC.
Contacte per a premsa i mitjans:
Maria Gas: 639 34 49 58 / Dani Vilaró 675 25 02 70
Més informació:
entitatscongo.blogspot.com.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada