Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

dimecres, 22 de febrer del 2012

RODA DE PREMSA

DILLUNS, 27 DE FEBRER, 12 H DEL MATÍ (Col·legi de Periodistes de Catalunya. Rambla de Catalunya, 10, principal. Barcelona)
Convoca: Xarxa d’entitats per la RD del Congo

Ja no sabem viure sense ells. Des de l’any 2006, a l’Estat espanyol, n’hi ha més que habitants. Algunes persones en tenen fins a tres de diferents models. Fins i tot, els nens i les nenes de 10 anys en tenen.
Estem parlant dels telèfons mòbils. Un objecte que s’ha convertit en imprescindible a la nostra vida quotidiana, però que amaga una cara fosca, violenta i mortal. Alguns dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils provenen de les mines de l’est de la República Democràtica del Congo (RDC) i... estan tacats de sang.


La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils prové de les mines situades a l’est de la RDC. El món occidental està comprant els anomenats minerals del conflicte i per aquest motiu finança una guerra civil que, segons les  organitzacions de drets humans, és la més sagnant des de la Segona Guerra Mundial (més de 5 milions de persones hi han perdut la vida i més de 300.000 dones han estat violades). La violència continuarà mentre grups armats puguin finançar la seva guerra particular venent minerals.
Si pregunteu a les companyies telefòniques d’on treuen els seus proveïdors els minerals, cap d’aquestes empreses pot garantir que no estan comprant minerals que provenen de la zona del conflicte.
Els telèfons estan finançant la guerra al Congo.

Coincidint amb la inauguració de la cinquena edició del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil - Mobile World Congress a Barcelona, la Xarxa d’entitats per la RD del Congo presenta aquesta campanya: NO AMB EL MEU MÒBIL!
Barcelona és, des de l’any 2011, seu d’aquest gran esdeveniment i ho serà fins a l’any 2018. Això suposarà un gran impuls econòmic per a la Ciutat Comtal però, amb l’organització d’aquest congrés, Barcelona també està acceptant una gran responsabilitat com a ciutat precursora que és en la defensa dels drets humans i la construcció de la pau, tal com ho demostra la Llei de foment de la pau, aprovada per
unanimitat al Parlament de Catalunya el 25 de juny de 2003. 

Hi intervindran:
Josep Maria Royo, membre de l’Escola de Cultura de Pau i Carles Soler, membre de
Veterinaris Sense Fronteres.

Creativitat logotip campanya: Oriol Terrats

2 comentaris:

  1. Bon dia. Es pot anar directament a la conferència o cal confirmar assistència abans?

    ResponElimina
  2. Hola, me parece a primera vista una iniciativa genial, pero quisiera saber si por favor podríais redactar también en castellano los textos que aparecen en Actuable (o si la tenéis en otra web indicarlo). Quisiera leerlo detenidamente para saber detalladamente lo que voy a firmar (y reenviarlo a mis contactos). Muchísimas gracias y de nuevo enhorabuena porque es una iniciativa muy buena que debería hacerse en todas partes.

    ResponElimina