Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

dissabte, 2 de maig del 2015

PREOCUPACIÓ I DESCONCERT PER LA DETENCIÓ DE MOÏSE KAMBERE, PRESIDENT DE LA COORDINATION URBAINE DE LA SOCIÉTÉ CIVILE DE BUTEMBO, NORD KIVU, REPÚBLICA DEMOCRÀCTICA DEL CONGO


Agents de L'Agence Nationale de Renseignements (ANR) de Butembo arrestaren el 30 d'abril 2015 a Moïse Kambere Kayitambia, en la seu de GADHOP (Groupe d’Associations de Défense des Droits de l’Homme et de la Paix), organització compromesa que treballa per la defensa dels drets humans al Nord-Kivu i la construcció de la pau ; col·labora activament des de fa molts anys amb organitzacions catalanes.

En un comunicat emès el 1 maig 2015, La coordination Urbaine de la société civile exigeix l'alliberament immediat del seu president Moïse Kambere , condemna la implicació de l'alcalde adjunt de Butembo en els assumptes de la Coordination Urbaine ,com també les detencions il·legals i arbitràries i les tortures comeses regularment en el calabós de l'ANR de Butembo.
Tanmateix,anuncia l'organització de jornades "ciutat morta" a Butembo a partir d'aquest dissabte 2 de maig fins a l'alliberament de Moïse Kambere.

Des de la Xarxa d'entitats per la RD del Congo, manifestem la nostra gran preocupació davant d'aquest fet , sabent que les detencions d'activistes i defensors dels drets humans , la tortura i els maltractaments estan a l'ordre del dia en el país. S'apropen eleccions i el nerviosisme del govern és evident davant de la demanda de més democràcia i alternança política .Les accions i el missatge d`en Moïse en defensa dels drets dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país és el perquè del seu injust arrest: per aquest motiu demanem l'immediat alliberament del Moïse Kambere Kayitambia. 

Xarxa d’entitats per la RD del Congo.
Barcelona, 2 de maig de 2015.

Contacte per a premsa i mitjans:
Carles Soler/Rita Huybens
xarxacongo.premsa@gmail.com


Moïse Kambere Kayitambia. Congolès. Activista defensor dels drets humans a la Regió del Nord-Kivu (RD Congo). Des de l’any 1994 treballa en l’àmbit de cooperació i desenvolupament. Des de l’any 2009 és Secretari permanent de GADHOP (Grup d’Associacions de defensa dels Drets Humans i de la Pau). Des del mes d’abril de 2015 és President de la Societat Civil de Butembo

La Xarxa d’entitats per la RD del Congo és una coalició formada per diverses entitats i persones especialitzades que neix l’any 2009 per tal d’enfortir les estratègies de participació i de col·laboració entre les pròpies entitats catalanes i les congoleses per denunciar, crear opinió i informar sobre el conflicte de la RDC. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada